۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹

دانستنی های بانکی – شبا – چک رمزدار – ساتنا – پایا

دانستنی های بانکی؛  شماره شبا 

شماره حساب بانکی بین‌المللی که مخفف International Bank Account Number (شماره حساب بین‌المللی بانک)  است و به اختصار IBAN گفته می‌شود، یک استاندارد بین‌المللی برای شناسایی حساب‌های بانکی است.

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما , این استاندارد فرمت‌های مختلفی در کشورهای مختلف دارد. معمولاً از این کد هنگام واریز پول با واحد یورو به بانک‌های کشورهای اروپایی استفاده می‌شود. از 11 دی ماه 1385 «اول ژانویه سال ۲۰۰۷ میلادی» بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، استفاده از این کد را برای حواله‌های ارزی اجباری کرده است.

شماره شبا چیست ؟

شبا یا شماره حساب بانکی ایران بمنظور تسهیل و استاندارد سازی مبادلات بین بانکی و بین المللی بانک های کشور، توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و مطابق با استاندارد ISO 13616 تعریف و تبیین شده است .هر شماره حساب بانکی ، قابل تبدیل به یک شماره حساب شبا است و در تمام سامانه های پرداخت بین بانکی منحصراً از این نوع حساب استفاده می شود.
شبا مستقل از نظام شماره گذاری داخلی هریک از بانکها است، اما در محاسبه شبا از شماره حساب مربوط به نظام شماره گذاری داخلی بانکها استفاده میشود. شبا مطابق با ضوابط IBAN تنظیم می شود.
ارقام کنترلی: عبارتند از ارقامی که به منظور حصول اطمینان از دریافت و ارسال کامل و بدون نقص یا تحریف شبا، بر مبنای مندرجات درونی شبا محاسبه و به عنوان بخش الزامی «شبا» بدان افزوده می شوند.
IBAN  :  حروف اختصاری «Internet Bank Account Number»، شناسه ایست که یک شماره حساب خاص را در یک بانک بصورت یکتا معرفی می کند. این شناسه مطابق با استاندارد بین المللی ISO-13616-2007 تولید شده و به منظور یکسان سازی شماره حسابهای بانکی در سطح بین المللی به منظور تسهیل تبادلات بین بانکی، مورد استفاده قرار می گیرد.
BBAN   : حروف اختصاری «Basic Bank Account Number»، شناسه ایست شامل شناسه بانک که به صورت یکتا یک حساب خاص را در یک بانک در یک کشور خاص مشخص می کند.

قواعد ساختاری شبا:  

هر کاراکتر می تواند یکی از حروف بزرگ الفبای انگلیسی [A-Z] یا یک رقم انگلیسی [۰-۹] باشد. استفاده از هیچ کاراکتر دیگری، از جمله اعداد و حروف فارسی مجاز نیست.
طول شبا دقیقاً باید معادل ۲۶ کاراکتر باشد. شماره های کمتر یا بیشتر از ۲۶ کاراکتر مجاز نیستند .
استفاده از حروف فقط برای کد کشور  دو رقم سمت چپ شبا مجاز است. بقیه اجزای شبا فقط می تواند دربرگیرنده اعداد باشد.

نمایش شبا:

نمایش در سیستمهای رایانه ای: در سیستمهای رایانه ای، شبا مانند نمونه زیر، به صورت یکپارچه و بدون فاصله نمایش داده می شود، مانند این نمونه:
IR0696000000010324200001نمایش در اشکال نوشتاری: در اشکال نوشتاری، مانند فرمها و نامه ها، از سمت چپ، بین هر چهار کاراکتر، یک فاصله قرار می گیرد. در نتیجه کد شبا در فرم نوشتاری شامل ۶ دسته چهار کاراکتری و یک دسته ۲ کاراکتری در سمت راست خواهد بود. به عنوان مثال شبای مذکور در بند فوق به صورت زیر نوشته می شود:
IR06 2960 0000 0010 0324 2000 01
ساختار و اجزاء شبا:
شبا یک کد ۲۶ کاراکتری است که به صورت زیر به سه بخش اصلی تقسیم می شود:
جزء BBAN CD CC
توضیح شماره حساب پایه کد کنترلی کد کشور: ثابت= IR
طول ۲۲ رقم ۲ رقم ۲ حرف
یک شبا از [CC][CD][BBAN] ساخته می شود. (کروشه فقط برای تفکیک اجزاء است و در شبا دیده نمی شود)
CC به معنی کد کشور، در مورد تمامی حسابهای بانکی کشور براساس استاندارد ISO-3166-1 معادل دو حرف IR (حروف بزرگ لاتین) است. کد کشور فقط بخش حرفی شبا محسوب می شود.
CD  به معنی طول دو رقم ارقام کنترلی یا چک دیجیت شناسه شبا است.
BBAN  طول ۲۲ رقمی است که شماره پایه حساب بانکی را تشکیل می دهد.
کد شبای بانکها مطابق با جدول زیر تنظیم می شود:
ردیف نام بانک شناسه بانک
1- بانک اقتصاد نوین ۰۵۵
2- بانک پارسیان ۰۵۴
3- بانک پاسارگاد ۰۵۷
4- پست بانک ایران ۰۲۱
5- بانک تجارت ۰۱۸
6- موسسه اعتباری توسعه ۰۵۱
7- بانک توسعه صادرات ۰۲۰
8- بانک رفاه ۰۱۳
9- بانک سامان ۰۵۶
10- بانک سپه ۰۱۵
11- بانک سرمایه ۰۵۸
12- بانک صادرات ایران ۰۱۹
13- بانک صنعت و معدن ۰۱۱
14- بانک کارآفرین ۰۵۳
15- بانک کشاورزی ۰۱۶
16- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ۰۱۰
17- بانک مسکن ۰۱۴
18- بانک ملت ۰۱۲
19- بانک ملی ایران ۰۱۷

چگونه شماره شبا حساب بانکی خود را دریافت کنیم ؟

هر شماره حساب بانکی ، قابل تبدیل به یک شماره حساب شبا را دارد. با مراجعه به وب سایت اینترنتی , شعبه  یا خود پردار بانک میتوانید شماره شبای حساب خود را دریافت کنید .

مزایای استفاده از شبا

شبا جایگزین شماره حساب های فعلی نمی شود، بلکه به عنوان یک شماره استاندارد در کنار آنها قرار می گیرد. شبا برای انواع حسابها مانند جاری، سپرده، تسهیلات و نظایر آن می تواند مورد استفاده قرار گیرد. وجود شبا مزایای زیر را برای مشتریان و بانک دارد:
شبا تمام اطلاعات یک شماره حساب معمولی را دارد. با دانستن شماره شبا میتوانید وجه را به آن منتقل کرده یا از طریق آن پول دریافت کنید، بدون اینکه نگران سایر جزئیات حساب باشید.
برای حواله هایی که از شماره شبا در آنها استفاده می شود، نیاز به دانستن، ذکر و کنترل هیچگونه اطلاعاتی نظیر نام بانک، نام یا کد شعبه، شماره حساب، نوع حساب و درگیری با کدهای مختلف و گوناگون ندارید. تمامی این داده ها در شبا وجود دارند.
اگر اشتباه یا سهوی در ورود شبا پیش آید، سامانه های بانکی از اشتباه مشتری (در اعلام شبا) یا متصدی بانک (در ورود اطلاعات شبا) آگاه شده و آن را گزارش می کنند. به این معنی که اگر مشتری یا متصدی بانک یک یا چند رقم از شماره شبا را به اشتباه وارد کند، سیستم با کنترل محتوای شبا به او اعلام می کند که اشتباهی رخ داده است و باید شبای وارد شده مجدداً کنترل شود.
ساز و کار شبا امکان خطای مشتری و متصدی بانک در ورود اطلاعات حساب و ارسال وجه به حساب های دیگر را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد.
سامانه های حواله الکترونیکی کشور ساتنا و پایا براساس شبا فعالیت می­ کنند؛ بنابراین دانستن شماره شبای حساب برای انجام حواله بین بانکها برای همه مشتریان بانکها ضرورت دارد.


مدت زمان انتقال وجه از طریق شماره شبا

اگر از یک بانک به بانک دیگر حواله پایا زده شود (یعنی مبالغ کمتر از 50 میلیون تومان نقل و انتقال بین بانکی) واریز وجوه مربوطه بین 2 تا 8 ساعت زمان می برد تا به بانک مقصد واریز شود.

این در حالی است که پیش از این تسویه سامانه های پایا بین 2 تا 3 ساعت زمان می برد.

این موضوع نارضایتی هایی در بین برخی صنوف و مشتریان ایجاد کرده است.

پیش از این اگر ساعت 8 صبح در یک بانک حواله پایا زده می شد وجه مربوطه حدود ساعت 10 در بانک مقصد عملیات واریز صورت می پذیرفت.

اما در حال حاضر اگر ساعت 8 حواله پایا ثبت شود مبلغ آن پس از ساعت 16 به حساب مربوطه در بانک مقصد واریز می شود.

تسویه سامانه های شاپرک نیز از چند روز پیش سر و صدای زیادی را در بین اصناف و بازاریان به وجود آورده است.

بانک مرکزی برای این تسویه های دیر هنگام اعلام می کند در صورتی که اطلاعات کارت بانکی سرقت شده باشد دارنده کارت می تواند در این مدت از سرقت اطلاعات حساب جلوگیری نماید.

نکات مهم

هر درخواست انتقال وجه از 17:00 شب الی 4:00 صبح تا ساعت 5:00 روز بعد به بانک مقصد منتقل می شود.

هر درخواست انتقال وجه از 5:00 الی 16:00 حدود ساعت 17:00 به حساب مقصد واریز می گردد.

از حدود 20 دقیقه به آخرین زمان پاسخگویی پایا (17:00) احتمال اینکه وجه در روز بعد به بحساب مقصد واریز شود افزایش وجود دارد.

در صورتی که تاریخ موثر انتقال مصادف با یکی از ایام تعطیل باشد ، انتقال در اولین روز کاری انجام خواهد شد

درخواست انتقال وجه جاری در نزدیکترین سیکل ممکن انجام و در غیر اینصورت به سیکل بعدی موکول خواهد شد

مطابق قوانین بانک مرکزی ، سقف مجاز انتقال وجه در هر تراکنش پایا حداکثر مبلغ پانصد میلیون ریال است.


یکی از مواردی که هنگام واریز وجه نقد برای مشتریان بانکی سوال ایجاد می‌کند این است که انتقال وجه با شبا چقدر طول می‌کشد و تفاوت آن با شماره حساب یا شماره کارت چیست؟ و اگر تفاوتی وجود ندارد چرا سامانه‌ها مختلف از روش‌های گوناگونی برای انتقال وجه استفاده می‌کنند؟

در جواب این سوال باید متذکر شد که اساساً شبا پروتکلی برای پرداخت نیست بلکه نوعی شناسه بانکی است. از طرف دیگر سرعت عملیات انتقال وجه به سامانه‌ای که برای این منظور استفاده می‌شود بستگی دارد. بنابراین لازم است مقدمه‌ای کوتاه بر شبا و سامانه‌های مختلفی که از این شناسه برای تراکنش‌های مالی استفاده می‌کنند، گفته ‌شود.

شبا چیست؟

شماره حساب بانکی ایرانیان یا معادل بین الملی آن که مخفف International Bank Account Number (شماره حساب بین‌المللی بانک) است و به اختصار IBAN گفته می‌شود، یک استاندارد بین‌المللی برای شناسایی حساب‌های بانکی می‌باشد. این استاندارد فرمت‌های مختلفی در کشورهای مختلف دارد. معمولاً از این کد هنگام واریز پول با واحد یورو به بانک‌های کشورهای اروپایی استفاده می‌شود. شماره شبا در ایران جهت انتقال وجه بین بانکی و بین المللی استفاده می‌شود. در پست شماره شبا چیست و نحوه استفاده از شبا چگونه است؟ می‌توانید اطلاعات جامعی در مورد شماره شبا کسب کنید.

نحوه دریافت شماره شبا

هر شماره حساب بانکی، قابل تبدیل به یک شماره شبا می‌باشد. برخی بانک‌ها امکان تبدیل شماره کارت به شماره شبا را نیز فراهم کرده‌اند. از طریق صفحه راهنمای دریافت شماره شبا راهنمای جامعی برای تبدیل شماره کارت به شبا یا شماره حساب به شبا برای تمام بانک‌های کشور را ملاحضه بفرمایید.

در ادامه سامانه‌های مختلفی که برای انتقال وجه با استفاده از شماره شبا در حال حاضر قابل استفاده هستند، با ذکر مزایا و معایب بررسی می‌گردند.

۱. پایا

پایاپای الکترونیک (پایا) زیرساخت اصلی مبادلات پولی بین بانکی حسابی انبوه به شمار آمده و ستون فقرات حواله‌ها و انتقال وجه بین بانکی را در کشور تشکیل می‌دهد. «پایا» به گونه‌ای طراحی شده که می‌تواند دستور پرداختهای متعدد را از طرف بانکها دریافت، پردازش و برای انجام به بانکهای مقصد ارسال نماید. متناظراً بانکها نیز می‌توانند دستور پرداختهای مشتریان خود را به صورت انفرادی یا انبوه دریافت و برای پایاپای و انجام در بانکهای مقصد به «پایا» ارسال کنند.

سامانه پایاپای الکترونیک در درون خود دارای دو هسته جداگانه «انتقال اعتبار» و «برداشت مستقیم» است که ارایه خدمات ارزش‌افزوده را برای بانکها میسر می‌سازند.

در حال حاضر با استفاده از سامانه پایا ارسال به بانک در ساعت‌های مشخصی و به صورت دسته‌ای از بانک مبدا به بانک مقصد و در ساعات ۴ عصر و ۴ صبح صورت می‌گیرد. بنابراین انتقال وجه با این سامانه ممکن است تا ۱۲ ساعت طول بکشد. البته لازم به ذکر است انتقال وجه پایا، تنها در روزهای کاری صورت می‌پذیرد.

کاربرد اصلی این سامانه، مکانیزه کردن پرداخت‌های خرد بین بانکی با تعداد انبوه برای مشتریان است که پس از تکمیل مراحل پیاده سازی، ارائه خدمات از طریق اینترنت را نیز میسر می‌سازد. به کمک این سامانه، بانک‌های عضو آن می‌توانند بنا به درخواست مشتری، دستور واریز و یا برداشت وجوه در حساب‌های سایر بانک‌ها صادر نمایند.

بانک مرکزی با پیاده سازی این سامانه، امکان حواله الکترونیکی پول از حسابی در یک بانک به حسابی در بانک دیگر (بین بانکی) را فراهم کرده است. مشتریان بانک‌ها با استفاده از پایا می توانند پول را از حساب خود به حسابی در بانک دیگر به صورت الکترونیکی حواله نمایند.

۲. ساتنا

ساتنا سرنام عبارت سامانه تسویه ناخالص آتی می‌باشد که از آذر ۱۳۸۵ به منظور پوشش انتقالات بین‌بانکی الکترونیک راه‌اندازی شده است.

ساتنا سامانه‌ای الکترونیکی است که پردازش و تسویه تراکنش‌های بین‌بانکی و دستور پرداخت‌های فوری را به صورت انفرادی و آنی انجام می‌دهد؛ و جایگزین چک‌های رمزدار بین بانکی و اسکناس و چک‌های مسافرتی است.

در این سامانه مشتریانی که در بانک دارای یکی از انواع حساب (جاری، پس‌انداز و مدت‌دار) می‌باشند، می‌توانند نسبت به انتقال وجه (مبالغ بیش از یکصد و پنجاه میلیون ریال) به حساب خود یا سایر افراد در سایر بانک‌ها در همان روز اقدام کنند. ساتنا جایگزین کاملی برای چک­های رمزدار بین‌بانکی است. در حال حاضر زمان لازم برای انتقال وجه با استفاده از این سامانه بین ۲ ثانیه تا ۲۰ دقیقه در بانک‌های مختلف متفاوت است.

تسویه مبادلات بین‌بانکی در این سامانه به‌صورت آنی، قطعی، نهایی و برگشت­‌ناپذیر انجام می‌گیرد، مشروط بر اینکه حساب تسویه بانک دارای مانده کافی برای انجام تسویه باشد، در غیر این‌صورت مبادلات تا تأمین نقدینگی و تا پایان روز در صف انتظار قرار گرفته و در صورت عدم تأمین نقدینگی، درخواست‌های مربوطه ابطال و برگشت داده می‌شوند. بنابراین این سامانه برای دو کاربرد اساسی بانک‌ها، شامل تسویه بین­بانکی و انجام پرداخت‌های کلان و تجاری ایجاد شده است.

سامانه پایا (سامانه اتاق پایاپای الکترونیکی)

برای مبالغ پایین‌تر با تکرر بیشتر استفاده می‌شود. برای ثبت حواله پایا سه راه وجود دارد:

۱- شعبه بانک: در این حالت حداکثر مبلغ انتقال ۵۰۰ میلیون ریال است.

۲- اینترنت بانک: حداکثر مبلغ هر حواله پایا از این روش ۱۵۰ میلیون ریال است. اما مجموع مبالغ انتقال در هر روز نباید بیشتر از ۶۰۰ میلیون ریال باشد.

۳- موبایل بانک: با استفاده از موبایل بانک هم می‌توان حواله پایا ثبت کرد. حداکثر مبلغ قابل انتقال از این طریق ۱۵۰ میلیون ریال است.

سامانه ساتنا

برای انجام ساتنا دو راه وجود دارد:

۱- شعبه بانک: که در این حالت مبلغ انتقال نامحدود است.

۲- اینترنت بانک: حداکثر مبلغ انتقال با این روش با استفاده از رمز ثابت ۵۰۰ میلیون ریال و با استفاده از دستگاه توکن ۲ میلیارد ریال است.

چک بین بانکی و تفاوت آن با چک بانکی

مبادلات کلان و خرید و فروش‌هایی که نیاز به جابجایی مبلغ زیادی دارند، توسط چک ها صورت می گیرند. چک های بانکی انواع مختلفی دارند که با توجه به نوع جابجایی و مبلغ مورد نظر، می توان از آن ها استفاده کرد. تنوع در چک ها به این دلیل به وجود آمد که روند انتقال با توجه به موضوع و میزان مبلغ مورد نظر، سرعت بیشتری پیدا کند. همچنین این تفاوت ها باعث می شود که پیگیری روند آن ساده تر شود. در این مقاله درباره چک بین بانکی و تفاوت آن با چک بانکی برای شما گفته ایم. اگر تا به حال از انواع چک و تفاوت های آن ها بی خبر بوده اید، با این مطلب همراه باشید.

چک بین بانکی چیست؟

افرادی که به طور معمول در معاملات خود از چک ها استفاده می کنند، با روند و قوانین هر دسته به خوبی آشنایی دارند. با این حال ممکن است تنها یک بار برای معاملاتی مانند خرید ماشین یا خرید و فروش خانه، سروکارتان به استفاده از چک و جابجایی پول با کمک آن بیفتد. در این شرایط ممکن است کمی برای انتخاب نوع چک، سردرگم شوید و ندانید که کدام انتخاب درست است.

چک بین بانکی یکی از کارآمدترین چک ها در انواع معاملات است. با کمک چک بین بانکی می توانید مبلغ دلخواه و مورد نظر خود را از یک بانک به بانک دیگر منتقل کنید.

این چک که از انواع چک رمزدار شناخته می شود، یکی از معتبرترین وجوه غیر نقد است. چراکه تامین امنیت آن بر عهده بانک است و خطر گم شدن و سرقت نیز آن را تهدید نمی کند. از طرفی چک بین بانکی مانند چک تضمینی، از طرف بانک و طبق مبلغ موردنظر برای شما صادر می شود و به همین دلیل نیازی به صدور دسته چک وجود ندارد.

 

کاربردهای چک بین بانکی رمزدار، معتبرترین چک در معاملات ارزشمند

چک بین بانکی یکی از کاربردی ترین وجوه غیر نقد برای افرادی است که جابجایی پول و گردش حساب آن ها، از سقف معمول بالاتر است. بالا بودن امنیت این نوع از چک های بانکی، باعث می شود تا برای معاملات بزرگی مانند خرید و فروش ملک، بهترین گزینه پرداخت باشد. از طرفی در صورت مفقود شدن، فرد دیگری نمی تواند چک را نقد کند. چراکه به جای امضای فرد، امضای افراد معتبر بانک روی آن درج شده و دارای پرفراژ است.

اعتبار این چک از سوی بانک تضمین شده و به همین دلیل اعتباری مانند پول نقد دارد. این موضوع باعث می شود که در بسیاری از معاملات تجاری ارزشمند، از این چک برای دریافت وجه استفاده شود. چرا که در این صورت خیال فرد از نقد شدن وجه چک راحت است و دیگر برای تضمین به دنبال اسناد ضمانت نخواهید بود.

 

آیا دریافت چک بین بانکی در معاملات معتبر است؟ استعلام چک رمزدار را جدی بگیرید

اگرچه این نوع از چک ها را می توان معتبرترین وجوه غیر نقد برای خرید و فروش دانست، اما این روزها ممکن است در بعضی از معاملات، چک رمزدار بین بانکی به صورت تقلبی به شما تحویل داده شود. برای اینکه از اعتبار این چک مطمئن شوید، به بانک صادر کننده مراجعه کنید و از آن ها بخواهید که اعتبار چک را استعلام بگیرند.

مدت زمان وصول چک رمزدار، آشنایی با قوانین بانک برای وصول چک بین بانکی

وصول چک رمزدار بین بانکی معمولا یکی از ساده ترین راه های دریافت وجه در حساب را نسبت به دیگر انواع چک دارد. تنها باید به بانک مقصد مراجعه کنید. این بانک بعد از استعلام و طی کردن روند معمول، اقدامات لازم برای وصول چک را برای شما انجام می دهد.

تنها نکته ای که برای وصول این چک ها باید به آن توجه کنید، این است که در هر روز کاری تا قبل از ساعت 13 برای وصول چک فرصت دارید. طبق قانون جدید، وصول چک بعد از این ساعت ممکن نیست و باید تا روز بعد منتظر بمانید.

تفاوت چک بانکی و بین بانکی، کدام چک برای شما مناسب تر است؟

چک بانکی معمول‌ترین نوع چک است که از حساب یک شخص به حساب شخص دیگر صادر می شود. در حقیقت بانک در این روند، نقش واسطه و انتقال دهنده وجه میان دو فرد حقیقی را دارد. از این چک نیز می توان در همه معاملات بزرگ و به عنوان وجه غیر نقد استفاده کرد.

 

مزیت چک بین بانکی نسبت به چک بانکی را فراموش نکنید

تفاوت چک رمزدار بین بانکی و چک بانکی، در نحوه صدور و جابجایی وجه است. چک بین بانکی از بانک مبدا در وجه بانک مقصد صادر می شود. به همین دلیل خیال شما از میزان کافی موجودی آن راحت است و امکان برگشت خوردن آن وجود ندارد. به همین دلیل در معاملاتی مثل خرید و فروش خانه و یا پرداخت مبالغ رهن، درخواست این نوع چک از سمت فرد ذی نفع وجود دارد.

از طرفی بر خلاف چک بین بانکی، برای استفاده از چک بانکی ساده به دسته چک نیاز دارید. همچنین برای نقد کردن این چک، باید به شعبه بانک صادر کننده آن مراجعه کنید.

 

استفاده از چک بین بانکی در معاملات شرکت های تجاری

اعتبار چک بین بانکی باعث شده تا معاملات تجاری بزرگ و ارزشمند، سرعت بیشتری داشته باشند و همچنین باعث اعتماد سازی میان دو طرف خریدار و فروشنده می شود. از طرفی سرعت وصول چک بین بانکی باعث تعادل و نظم در ثبت موجودی شرکت های بزرگ در سیستم حسابداری آن ها است. امکانی که با دریافت چک بانکی مدت دار کمی سخت به انجام می رسد. به همین دلیل بهتر است برای انجام خرید و فروش های کلان در شرکت های تجاری، از چک رمزدار بین بانکی استفاده کنید.

شما چه تجربه ای در استفاده از انواع چک دارید؟ اگر تا به حال از چک رمزدار بانکی در معاملات خود استفاده کرده اید، تجربه های خود را با ما در سپیدار سیستم در میان بگذارید. ما پذیرای نظرات، سوالات و تجربه های شما هستیم.

چک تضمینی چیست؟ تفاوت چک تضمین شده رمزدار و چک رمزدار بین بانکی

چک ها یکی از اسناد مالی و یکی از انواع پول است از زمان حضور خود در عرصه اقتصاد توانسته تغییرات زیادی را در انجام معاملات ایجاد کند. حالا امروز چک ها نه تنها انواع مختلفی دارند، بلکه قوانین مشخص و محکمی هم در مورد آن ها وجود دارد تا تاثیرگذاری و کاربرد آن را بیشتر کند.

در مقاله ای که در وبلاگ سپیدار در رابطه با چک نوشتیم انواع چک های بانکی را معرفی کردیم و توضیحاتی درباره هر کدام ارائه کردیم. حالا در این مقاله قصد داریم به یکی از پرکاربردترین و مهمترین انواع چک یعنی چک تضمینی بپردازیم. تا پایان این مقاله هر آن چه لازم است در مورد چک تضمینی و تفاوت آن با دیگر انواع چک بدانید را توضیح می دهیم.

چک تضمینی چیست؟

در ساده‌ترین تعریف می توانیم بگوییم چک تضمینی چکی است که توسط خود بانک شما یا یکی از شعب آن به تقاضای شما صادر می شود و پرداخت وجه آن چک توسط بانک مورد نظر تضمین می شود. برای صدور چنین چکی نیازی به دسته چک ندارید بلکه می توانید با مراجعه به بانک برای صدور چک تضمینی یا تضمین شده درخواست دهید. برای وصول این چک نیز می توان به راحتی از طریق هریک از شعب بانک مورد نظر اقدام کرد.

معمولا چک تضمین شده رمزدار در وجه حامل صادر می شود و قطعا اعتبار آن توسط بانک صادرکننده تامین خواهد شد. در واقع آنچه که باعث اعتبار چک تضمینی می شود این است که در زمان صدور این چک مبلغ آن از حساب درخواست کننده کم می شود، بنابراین چک حکم پول نقد را دارد و حامل این چک می تواند به راحتی آن را به شعب بانک صادر کننده تحویل داده و پول دریافت کند.

 

قوانین چک تضمینی به چه صورت است؟

فرد درخواست دهنده چک و یا پشت نویس ها حق ندارند پرداخت وجه چک تضمین شده را مسدود کنند.

فوت، حجر و ورشکستگی صادرکننده چک اخلالی در وصول چک ایجاد نمی کند و در صورتی که این چک برای شخصی صادر و یا پشت نویسی شده باشد حتی طلب کاران صادر کننده چک نیز نمی توانند و حق ندارند وجه این چک را توقیف کنند.

همه چک های تضمین شده باید دارای رمز، شماره امضا، مهر شعبه بانکی و مهر صاحب امضا باشند.

چک تضمین شده برای این مصارف صادر می شوند: واریز به حساب های قرض الحسنه جاری، پس اندازه و کوتاه مدت – واریز تعهدات و دین ها، واریز به حساب دولتی – صدور حواله به شهرستان ها – پرداخت نقدی به اشخاص و …

مبلغ چک حتما باید به وسیله ماشین چک نویسی روی چک پرفراژ گردد.

نکته مهم در مورد چک تضمینی این است که این چک ها فقط توسط بانک صادر می شوند و پرداخت آن نیز از طریق شعب همین بانک انجام می شود، لذا بانک های دیگر حقی در مورد صدور چک تضمینی ندارند. البته این مسئله مانع وصول چک صادر شده در بانک های دیگر نیست، اما باید این نکته را در نظر بگیرید که در صورت وصول چک در شعب بانک صادر کننده چک تضمینی واریز آن در همان لحظه انجام خواهد شد، اما در صورتی که از بانک دیگری اقدام به وصول کنید واریز آن 1 روز کاری زمان خواهد برد.لازم به ذکر است که چک‌های تضمین‌شده قابل‌مسدودشدن و توقیف‌کردن نیستند و ورشکستگی و فوت کسی که چک را صادر کرده‌ است، تأثیری در وصول آن ندارد.

 

برای صدور چک تضمینی باید چکار کنیم؟

برای صدور چک بانکی بعد تهیه مدارک لازم باید مراحل لازم را انجام دهید. مدارک مورد نیاز برای صدور چک تضمینی شامل موارد زیر است:

فرم پرشده نمونه 396 به عنوان درخواست صدور چک رمزدار شهری (چک تضمین شده رمزدار)

رسید دریافت یا برداشت وجه برابر با مبلغ چک تضمین شده

همچنین برای صدور چک تضمینی بعد از تهیه این مدارک باید مراحل زیر را طی کنید:

امضا بر روی سند 396 و تحویل آن

پرفراژ سند حسابداری و تایید دریافت وجه

صدور چک تضمین شده رمزدار شهری و امضا روی ته سوش چک صادرشده

تحویل چک به مشتری

 

تفاوت چک تضمین شده با چک رمزدار چیست؟

«چک تضمین شده رمزدار شهری» و «چک رمزدار بین بانکی». بخاطر وجود کلمه رمزدار در هر دو عبارت گاهی شاهد این هستیم که این دو باهم اشتباه گرفته می شوند، در حالی که این دو تفاوت هایی با هم دارند.

برای شناخت تفاوت چک تضمین شده با چک رمزدار بد نیست با چک رمزدار بیشتر آشنا شویم.

چک رمزدار بین بانکی چیست؟

این چک برای انتقال پول بین دو بانک مورد استفاده قرار می گیرد. مانند چک تضمین شده، پرداخت چک رمزدار بین بانکی نیز از سمت بانک تضمین می شود و این چک نیز حکم پول نقد را دارد. برای صدور این چک نیز نیاز به دست چک ندارید و باید برای صدور آن از بانک خود درخواست کنید.

یکی از تفاوت های چک بین بانکی با چک تضمین شده این است که چک تضمین شده می تواند در وجه حامل صادر شود اما این امکان در چک بین بانکی وجود ندارد و چک بین بانکی حتما باید در وجه شخص گیرنده صادر شود.

همچنین در این چک باید شماره حساب و کد شعبه بانکی که شخص گیرنده چک در آن بانک حساب دارد در چک مشخص شود. برای نقد کردن چک بین بانکی نیز باید به شعبه بانک درج شده در چک مراجعه شود. در این صورت پول در همان روز به حساب مقصد واریز می گردد.

 

قوانین جدید درباره صدور چک تضمینی

اما در سال های اخیر مصوباتی در مورد چک های تضمینی اضافه و تمدید شده است. اکنون این مقررات به مقرراتی که در مورد چک های تضمینی گفتیم اضافه شده است.

بر اساس قوانین جدید همچنان چک تضمینی در وجه ذینفع صادر می شود و پشت نویسی و انتقال چک تضمین شده به شخص دیگر امکان پذیر نیست.

برای صدور و تحویل چک تضمینی باید فرم درخواست توسط متقاضی در شعبه و در حضور متصدی بانک پر شود و مشخصات و اطلاعات لازم در آن درج شود.

چک تضمینی تنها می تواند در وجه گیرنده صادر شود.

مشخصات گیرنده چک تضمینی بر حسب مورد نیاز باید روی برگ چک مشخص گردد.

وصول چک تضمینی تنها برای گیرنده امکان پذیر است.

ظهرنویسی و انتقال چک تضمین شده به افراد دیگر ممکن نیست.

ابطال چک تضمین شده در صورت درخواست متقاضی صدور یا وکیل یا نماینده وی امکان پذیر است و نیازی به ظهرنویسی آن وجود ندارد.

اعضای هیئت مدیره و هیئت عامل بانک ها مسئول اجرای مفاد این مصوبه هستند.

 


اخبار ارز ، دلار ، طلا و سکه اینجا کلیک کنید.


 اخبار اقتصادی ، صنعتی ، حوادث اینجا کلیک کنید.


 اطلاعات عمومی دانستنیها آیا میدانید اینجا کلیک کنید.


 دانستنیهای حقوقی اینجا کلیک کنید. 


نکات مهم درباره انبار اینجا کلیک کنید.


درباره شهرکهای صنعتی اینجا کلیک کنید.


سرگذشت کارآفرینان موفق صاحبان مشاغل اینجا کلیک کنید. 


 برای ثبت آگهی رایگان و تبلیغات خرید و فروش املاک و مستغلات اینجا کلیک کنید.

 

Rate this news


نظرات کاربران

موقتا امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد

موقتا امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد

×  ناحیه کاربری  ارسال آگهی جدید  پروفایل   پسندیده ها  خرید پکیج  مشاور شوید