با توجه به مطالبی که تا کنون گفته شد بهتر است یک بار دیگر تعریف انبار را مرور کنیم:
به محل و فضایی که یک یا چند نوع کالای بازرگانی، صنعتی، مواد اولیه و یا فراوردههای مختلف که بر اساس یک سیستم صحیح طبقه بندی و تنظیم میگردد، انبار گفته میشود.
انبارهای شرکتهای مختلف از لحاظ ساختمان به ۳ گروه تقسیم میشوند:
انبار پوشیده: بعضی از اجناس به علت حساسیت و مواد خاصی که در ساختمانشان به کار رفته باید در انباری که همه اطراف آن بسته و دارای سقف است، نگهداری شوند.
انبار سرپوشیده: نوعی انبار که سقف دارد ولی چهار طرف آن باز و فاقد حفاظ جانبی است اقلام و یا اجناسی که در مقابل نور مستقیم آفتاب و برف و باران خاصیت خود را از دست میدهند ، در
این انبارها نگهداری میشوند.
انبار باز: این انبار به صورت محوطه است و معمولاً اجناسی که در مقابل نور آفتاب و برف و باران خاصیت اولیه خود را از دست نمیدهند با رعایت اصول انبارداری در آن نگهداری میشوند.
انبارداری صنعتی به طور معمول، در انبارداری با توجه به نوع محصول و تعدد و تنوع آنها از انواع شیوه های انبارداری بهره گرفته میشود. حال، انبارداری صنعتی، شیوه ای است که با استفاده از روش
های متفاوت صنعتی انجام می شود. در این روش، محصولات بر اساس استانداردهای خاص و با توجه به نوع محصول، طبقه بندی می شوند تا در صورت لزوم دسترسی به انها اسان و سریع
باشد. این روش، بیشتر برای کارخانجات صنعتی مورد استفاده قرار گرفته و میتواند عملکرد انباردار را بهبود دهد.
برای این که یک انبار با مشخصه های کامل انبارگردانی داشته باشیم باید از یک انبار دار نیز استفاده کنیم. استخدام انباردار جزء اصولی است باید بسیار به آن دقت شود.
یک انباردار باید دارای یک سری مهارت باشد که در زیر به آن میندازیم:
* طبقه بندی درست اقلام تحویلی به انبار
* ثبت همه مراحل ورود یا خروج کالاها به انبار
* دریافت رسید در صورت تحویل کالا
* مسئولیت انبارگردانی به صورت دوره ای
* گزارشات دوره ای از انبار و تهیه ی موجودی
* رعایت مقررات اصول انبارداری
* نظارت دقیق بر کالا و حمل و نقل آن
* خرید برای پروژه و تدارکات آن
امروزه با فن آوری های نوینی که در آموزش روش انبار داری پدید آمده است با استفاده از نرم افزارهایی به ثبت ورود و یا خروج کالا نظارت دقیقی به عمل می آید. برای استفاده از این گونه نرم افزارهای انبارداری می توان به سادگی از اطلاعات موجود در یک انبار را کنترل نمود. اما برای این کار به یک سری از امکانات پایه نیاز است مانند:
* کد گذاشتن بر روی کالاها و نگهداری این اطلاعات
* تعریف انبار و معین نمودن حد دسترسی افراد به قسمت های انبار